T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sultangazi Belediyesi’nin destekleriyle, MEZO Dijital tarafından düzenlenen 2. İstanbul Dijital Sanat Festivali, Fişekhane’de başladı. 12 Haziran’a kadar sürecek festival, teknolojinin sanatla ilişkisine geçmiş ve gelecek düzleminde odaklanıyor. Sultangazi Belediyesi, ilçedeki sanatseverleri festivalle buluşturuyor.
Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali, kapılarını ziyaretçilerine açtı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sultangazi Belediyesi’nin destek verdiği festival, Pasha Bank ana sponsorluğunda MEZO Dijital tarafından düzenleniyor. “Dünyadaki tek sürdürülebilir enerji insan yaratıcılığı mıdır?” sorusunu odağına alan festival, 3-12 Haziran tarihleri arasında, Fişekhane’nin camlı galerisinde ve hamamında ücretsiz gerçekleşiyor.
Festivalin açılış programına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nabat Garakhanova, Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen ile çok sayıda davetli katıldı. Açılışta, festivalin küratörü olan dijital zekâ Avind de bir konuşma yaparak ziyaretçileri selamladı.
Dijital Teknolojilerin Penceresinden Sanat ve Yaşam
Yaşamı giderek daha fazla etkileyen dijital teknolojilere sanatın penceresinden farklı bir bakış sunan festivale, ulusal ve uluslararası 12 sanatçı katılıyor. Dijital teknolojilerin, özellikle de yapay zekânın, sanatı ve dolayısıyla insanın algısını nasıl etkilediği, festivalin ana fikrini oluşturuyor.
Türkiye’de İlk
Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü olan Avind’in festivalde yer alması dikkat çekiyor. Yaklaşık bir yıldır geliştirilen bir yapay zekâ programı olan Avind, özel bir kodlama sayesinde 161 milyon parametreyle çalışıyor.
Yapay zekâ sanatçısı, Azerbaycanlı Shusha da Karabağ’ın halılarına, kilimlerine hayat veren motifleri ve şiirleri dijital sanatla yeniden yorumluyor. Shusha’nın çalışmaları, festivalin dikkat çeken bir başka yönünü oluşturuyor. Çünkü Türkiye’de ilk kez bir yapay zekâ sanatçısının eserleri sergileniyor.
İdealler ve Dijital Dünya
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Ancak idealler olursa somut bir ürün, eser ortaya çıkabilir. Metaverse de, küresel anlamda ideallerin buluştuğu ve ortaklaşa eserlerin üretilebileceği bir platform. Bu açıdan, dijital teknolojilerin önemini anlamak gerekiyor. Çağımızın sanatı, dijital sanattır. Her şeyi orada göstermeye çalışıyoruz. Dijital sanatların yer aldığı bu etkinlik, gerçekten çok güzel bir festival. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
Köklü Geleneğin Dijital Sanatla Buluşması
Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, güzel bir mekânda, değerli bir sanat etkinliğinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Şuşa, Azerbaycan için çok önemli bir kültür-sanat merkezidir. Şuşa’nın kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasını çok değerli buluyoruz. Shusha isimli bir yapay zekâ sanatçısının, bu kadim toprakların geleneksel eserlerini dijital sanatla buluşturmasından mutluluk duyuyoruz. Bu duygularımla, festivalin düzenlenmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.”
Yapay Zekâ ve Sürdürülebilirlik
MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nabat Garakhanova, “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi seneki festivalimizi de tarihi bir mekânda gerçekleştiriyoruz. Çünkü, geçmiş ile geleceği harmanlamayı amaçlıyoruz. Bu sene Türkiye’de ilk kez bir yapay zekâ küratörünü kullanıyoruz. MEZO Dijital olarak bir yıldır üzerinde çalışıp hayata geçirdiğimiz Küratör Avind, festivalde yer alacak ulusal ve uluslararası sanatçıları, sürdürülebilirlik tematiği üzerinden belirledi. Biz de onun seçtiği sanatçılarla irtibata geçerek festivali oluşturduk.” şeklinde konuştu.
Geleneksel ve Yeni Kavramlarının Sentezi
PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan da, “Teknoloji ve sanatın birleşimi, geleneksel ve yeni kavramlarından bir sentez oluşturulmasına yön vermektedir. Ne mutlu ki bizler de, büyük hız kazanan dijital sanatın yolculuğuna şahitlik yapıyoruz. Bu festivale destek olmaktan büyük sevinç duyuyoruz. Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Shusha’nın, Azerbaycan’ın köklü sanat bölgesi Karabağ’ın kültürünü dijital sanatla harmanlayarak festival izleyicilerine sunmasının farklı deneyimine hep beraber şahitlik yapacağız. Bu güzel festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Sultangazi Dijital Dönüşümle Gelişiyor
Sultangazi Belediyesi, kültür ve sanata verdiği güçlü desteğin yanı sıra, dijital teknolojilerin sunduğu imkânlarla hizmet kalitesini de yükseltmeye devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, “Geçmişle geleceği, sanatla teknolojiyi buluşturan bu etkileyici festivalde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İlçemizi her alanda ileriye taşımak adına kültür-sanat ve dijital dönüşüm alanlarında da birçok önemli çalışmaya imza atıyoruz. Özdemir Bayraktar Gençlik ve Kültür Merkezi’ndeki E-Spor Merkezimiz, dijital sporlara meraklı gençlerimizi bir araya getiriyor. Gelişmiş teknik imkânları ve göze çarpan dinamik tasarımıyla dikkat çeken E-Spor Merkezimiz, gençlere sevdikleri bir alanda kendilerini geliştirme fırsatı sunarken bir yandan da onları zararlı ortamlardan uzak tutuyor. Birçok hizmetimizi online ortamla buluşturarak, kıymetli komşularımızın işlemlerini belediyeye gelmeden, internet üzerinden hızla ve kolayca gerçekleştirebilmelerine olanak tanıyoruz. E-Kütüphanemiz ile komşularımız, 26 bin e-kitap arasından dilediklerine internet üzerinden rahatlıkla erişebiliyorlar. Sultangazi Eğitime Destek Akademimiz (SEDA), pandemi döneminde hızlı bir dönüşüm gerçekleştirerek uzaktan eğitim modelini uyguladı. Son dönemlerde popülerlik kazanan NFT’ye de kayıtsız kalmayarak kendi NFT çalışmamızı başlattık. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bilim ve Kültür Merkezimizin terasında bulunan ve Avrupa yakasının en büyük uzay evi olan Planetaryum, astronomi ve fizik alanlarında, eşsiz bir eğitim deneyimi sunuyor. Dijital teknolojiler ile kültür-sanata verdiğimiz büyük değer doğrultusunda, her iki alanı da etkileyici deneyim çerçevesinde buluşturan 2. İstanbul Dijital Sanat Festivali’ne destek veriyoruz. Geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen festivale yine destek olmuş ve Sultangazili engelsiz komşularımızı ücretsiz olarak bu etkinlikle buluşturmuştuk. Bu yıl da, Sultangazili komşularımızı festival alanına ücretsiz olarak ulaştıracak ve festivalde bir stantla yer alacağız.” şeklinde konuştu.